Kula Volkanik Alanı

19 Ekim 2023 11:18 Kula Belediyesi 3036

Kula Volkanik Bölgesi, Türkiye'nin batısında, Manisa ve Uşak illeri arasında geniş bir bölgede yayılım gösteren bir çok irili ufaklı volkandan oluşan Türkiye'nin en genç volkanizma bölgesidir.

Kula Volkanları Nerededir?

Manisa Kula ilçesinde bulunan Kula Volkanları ve çevresi, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahiptir. Kula yöresinde volkanik etkinlikler dördüncü zamanın başlarına kadar sürmüş ve genç volkanlar oluşmuştur. Sönmüş küçük volkanların bulunduğu bu alanda, çeşitli dönemlerde püskürmeler olmuş ve lav akıntıları çevreye yayılmıştır. Bu özelliğinden dolayı tarihte Kula ve çevresine Yanık Ülke (Katakekaumene) denilmiştir.

İzmir- Ankara yolu üzerinden de izlenebilen volkanik tepelerin en büyükleri Sandal ve Kara Divlit’tir. Kula ilçe merkezinden başlayarak, Demirköprü Barajı'nın batısına kadar uzanan volkanik alan 600- 700 metre yükseklikte bir yayla üzerindedir. Bu yayla, kuzeyde Gediz Nehri ve güneyde Alaşehir- Salihli Grabeni ile sınırlanmıştır. Bu alanda volkan konileri, Alaşehir- Salihli Grabeni'nin (Gediz Grabeni) uzanımına uygun olarak kuzelbatı-güneydoğu yönünde irili ufaklı bir şekilde dizilmektedir ve graben kırık sistemi ile ilgilidirler. Volkanizma tipik çatlak “Fissür” volkanizmasıdır ve tüm lavlar “Aa” tipi olup üzerlerindeki blok ve pürüzlerdeki girinti ve çıkıntıların büyüklükleri birkaç santim ile 1 metre arasında değişir. Lavlar ve cüruflar üzerinde bol miktarda “hornitos”lar bulunur. Yer yer de lav tünelleri izlenmektedir. Tüm volkanlar “maar” tipi volkanlardır. Volkan konileri “sinder” ve “spatter” tiptedirler ve yaşları ile aşınma dereceleri bakımından bazı farklılıklar gösterirler.

Özellikle yaşlı konilerde kraterler daha iri olup daha genç konilerdeki kraterler nispeten küçüktür. Konileri lav, lapilli, cüruf ve çeşitli irilikteki volkan bombaları gibi piroklastikler (tefra) oluşturmaktadır. Sayıları yetmişi bulan bu konilerin çevrelerinde, çıkardıkları siyah bazaltik lav akıntıları görülmektedir. En genç koniler güncel koni görünümündedirler ve halk bunlara “Divlit” adını vermektedir. Bazı volkan konilerinde ise kraterler çifttir. Çalışma alanında yapılan araştırmalar sonucu Kula volkanitlerinin aralıklı üç ayrı evrede etkin oldukları saptanarak Burgaz volkanitleri; Elekçitepe Volkanitleri ve Divlittepe Volkanitleri olarak adlandırılmışlardır.

 Manzara-Gezi

 Doğa Turizmi

 Kula ilçe merkezinden başlayarak Demirköprü Barajı'nın batısına kadar uzanan volkanik alana Kula ilçesinden ulaşabilirsiniz. 

  • Volkan tipi: Cüruf konileri ve lav akıntıları ​
  • Volkan numarası: 213000 ​
  • Enlem: 38.58°N 
  • Boylam: 28.52°E ​
  • Yükseklik: 750 m ​
  • Ankara'ya Uzaklık: ~4000 km ​
  • En yakın İl Merkezleri: Uşak ~65km, Manisa ~95km​
  • 5 km içindeki nüfus: 66,866 ​ 
  • 10 km içindeki nüfus: 66,866 ​ 
  • 30 km içindeki nüfus: 187,845 ​ 
  • 100 km içindeki nüfus: 2,655,406

YENİ VİDEOLAR

Belediye Yazılımı: Medya İnternet™ - Belediye Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.